Home AEC Two-Building 228-Unit Development in Capitol Hill Approved at Design Review Recommendation Meeting

Two-Building 228-Unit Development in Capitol Hill Approved at Design Review Recommendation Meeting

Seattle, Weber Thompson, Mill Creek Residential, Capitol Hill, Cal Anderson Park, Light Rail Station, Modera Broadway, Nagle Place
Rendering courtesy of Weber Thompson

By Jack Stubbs

A new mixed-use development is on the way to Capitol Hill.

On Wednesday, August 8th, a two-building, 228-unit development planned for the neighborhood east of South Lake Union was given the green light at a design review recommendation (DRR) meeting. At the meeting, project applicant Weber Thompson presented updated project plans to the east review board on behalf of developer Mill Creek Residential. The development was previously reviewed at a second Early Design Guidance (EDG) meeting in January 2018.

The development, called “Modera Broadway,” consists of two buildings on adjacent parcels that are near Cal Anderson Park and proximate to the Capitol Hill Light Rail station. The first building, located at 1812 Broadway, is a 7-story, 133-unit structure that will include 10,440 square feet of commercial space and 101 parking stalls. Located at 1818 Broadway, the second 7-story, 85-unit building will include 5,580 square feet of commercial space and 23 parking stalls. Amenities, lobby areas and outdoor space will be shared between the two buildings.

Beginning the applicant team’s presentation, Weber Thompson discussed the neighborhood context around the site and the primary design changes that the applicant had made to the project plans since the last EDG meeting. Previously, the board had recommended that the applicant work on refining the massing and exterior facades of the two-building project and create a development that better fit the neighborhood context of Capitol Hill and relationship to Cal Anderson Park.

In response to the board’s feedback, the applicant worked on refining the articulation and architectural context of the two buildings in relation to Cal Anderson Park; reduced the overall massing and scale of the project; and designed the building’s base to better fit the character of the adjacent Broadway Street. The applicant also revised the exterior materials and facade and added landscaping elements to better fit with the streetscape.

During the clarifying question period of the meeting, the board requested more information about the orientation of the live/work units along Nagle Place and how the applicant planned to design the retail space and landscaping elements along Broadway and Howell St.

During the public comment period of the meeting, a representative from the Capitol Hill Historical Society asked the applicant to consider different materials for the project’s exterior, and a neighborhood resident requested the applicant to work on the design of the live/work units along Nagle Place.

As it deliberated about the updated project plans, the board discussed the design of the courtyard area and explored whether the current massing of the project fit the adjacent streetscapes along Broadway and Howell. The board also recommended that the applicant consider integrating different materials into the building’s exterior; further refine the design and orientation of the live-work units along Nagle Place; and provide more detailed plans about activating the street-level commercial space.